Skip to main content

Uitmarkt Bemmel

9 september 2024

Piepjonge slagers en schoenmakers die stokstijf stilstaan geven kleur aan Uitmarkt Bemmel

Auteur: Vincent Bos, De Gelderlander 9 september 2024

Niet bewegen is nog wel een dingetje, al hebben ze goed geoefend. Leerlingen van basisscholen doen niettemin enthousiast mee aan Living Statues (levende standbeelden). Zo geven ze kleur aan de Uitmarkt in Bemmel.

Zo zien Vince Bomer (11), Isabel Arts (10) en Daphne van de Haterd (10) van basisschool De Borgwal er van top tot teen blauw uit. Al heeft de tint niets te maken met het onderwerp van het standbeeld. De kleur geeft aan van welke groep ze deel uitmaken.

Vince is voorzien van een ‘instrument’ en beeldt een muzikant uit. Wie hem bij Het Wapen van Bemmel ziet is onder de indruk. Het lukt hem schijnbaar moeiteloos om minutenlang niet te bewegen.

Isabel heeft wel wat kriebels. ,,Vooral als iedereen naar je kijkt, vind ik dat spannend om stil te staan. Al helemaal als ik heel veel energie heb. Daarom ben ik wel een beetje zenuwachtig”, zegt de leerling die een slager uitbeeldt. Daphne is uitgedost als schoenmaker.

Welzijn van inwoners

Living Statues is een nieuw element op de Uitmarkt. Dat past in de visie van Clink, de organisatie die cultuureducatie in het basis- en voortgezet onderwijs in Lingewaard nastreeft. En leerlingen laat kennismaken met alle vormen van kunst.

,,Daarbij werken we met lokale aanbieders, cultuurcoaches, erfgoedcoaches. We zorgen voor kwaliteit in het kunstonderwijs”, zegt Clink-directeur Sander Spaan. ,,Bovendien werken we samen met welzijns- en maatschappelijke organisatie om het welzijn van de inwoners op te krikken.”

‘Niet alleen grote namen’

Tal van verenigingen grijpen de Uitmarkt aan om zich aan een breed publiek te presenteren. Koren en muzikanten zijn er, evenals dansgroepen en kunstenaars. Aan talent ontbreekt het bepaald niet in Lingewaard.

Het publiek geniet er duidelijk van. ,,Dit is toch een geweldig initiatief. Er zijn zoveel optredens”, zegt Toos van Engen (73) uit Bemmel, die een echte cultuurliefhebber is en op de Markt een optreden van dweilorkest De RotDweilers volgt.

Ze gaat regelmatig naar voorstellingen. Bij TOP Bemmel komt ze echt niet alleen op de grote namen af. ,,Doorgaans kies ik voor cabaret. Ik probeer ook naar nieuwe namen te gaan. Het cultuuraanbod in Bemmel is zeer de moeite waard. Ik geef regelmatig kaarten voor voorstellingen cadeau. Vinden mensen toch leuk om te krijgen.”

‘Hier mag meer te doen zijn’

In de Theaterkerk is Gisela Lanfermeier (89) er eens voor gaan zitten. Daar treden de koren op en ze kijkt ernaar uit. Vanwege haar leeftijd gaat ze ’s avonds de deur niet meer uit. Ze is dus aangewezen op voorstellingen overdag. Wat dat betreft is de Uitmarkt voor haar op een ideaal tijdstip. Ze vermaakt zich prima, geeft ze aan.

,,Bij KBO en Zonnebloem zijn er overdag regelmatig optredens. Daar ga ik dan wel heen. Ik kom ook in de Kinkel. Maar er mag best wat meer te doen zijn in Bemmel. Ik lees zo vaak dat er in Huissen altijd wat te doen is. Dat mag hier ook wel.”

,,Bemmel heeft juist zoveel te bieden”, zegt Fred Boersma, een van de organisatoren van de Uitmarkt. ,,Van koren en muzikanten tot geweldige optredens van dansatelier Over de Linge.”

,,Ook bij TOP staan er prachtige voorstellingen tussen. Van Diederik van Vleuten tot het Pink Project dat muziek speelt van Pink Floyd en van Tim Fransen tot Fay Lovsky. En dan werken we ook aan klassieke koffieconcerten. Zoveel variatie. Ook op de Uitmarkt. Straks komt op uitnodiging van Vluchtelingewerk een Iraanse kok. Geweldig toch.”